… en wie is Dr. Croquet ?

August (Augustinus Henricus Laurentinus) Croquet werd op 19 december 1810 in Brussel geboren. Volgens bepaalde bronnen kwamen zijn ouders uit Wallonië, hoewel recent onderzoek mogelijk in een andere richting wijst. Reeds zeer vroeg betoonde hij interesse voor geneeskunde, dus trok hij in 1827 naar Leuven om geneeskunde te gaan studeren. In Leuven concentreerde hij zich niet alleen op het studeren, want hij trouwt er ook met Joanna Corsouls. Zijn kinderen werden in Leuven geboren, en hij studeert er af in 1835.

In zijn studententijd kwam hij in contact met Edward De Knijff. De Knijff was de eigenaar van het kasteel dat zich in het domein van de voormalige abdij van Roosendael bevond. In Roosendael was er geen abdij meer sinds de Franse Revolutie, de gebouwen werden wel als kasteel voor gegoede burgers gebruikt.

De Knijff lokte hem naar Walem. Dat was toen een dorpje van 700 inwoners waar nog nooit een dokter was geweest. Toen in die tijd had een dokter niet zo veel werk, de antibiotica was nog niet uitgevonden en de meeste mensen waren niet zo snel ziek en hadden hun eigen grootmoeders-middeltjes om te genezen. De dokter moest dus wel wat vrije tijd hebben overgehad, en die wist hij zonder probleem in te vullen.

Er bestaat geen foto van August Croquet, maar wel van zijn zoon Leopold. Op deze foto in de functie van gemeentesecretaris
Huis van Bethléem. Gebouwd door August Croquet

Dr. Croquet woonde in het dorp. Tot 1860 huurde hij een historische woning aan de brug van Walem, die “De Vergulden Bargie” noemde. In de gevel van de woning deed hij enkele kanonballen in metselen, die dateerden van 1794 , uit een gevecht tussen de Engelsen en de Fransen. Nadien bouwde hij op de plaats van het oude “pannenhuis” een nieuwe woning dat hij Bethleëm noemde, en wat vandaag het notarishuis is.

De dokter werd verkozen tot lid van de gemeenteraad in 1839, en in 1845 wordt hij benoemd tot gemeentesecretaris en ambtenaar van de burgerlijke stand. Hij verkreeg het oude wapen van de “Vrijheid Walem” terug.

De dokter gooide zich ook in het verenigingsleven in Walem: hij richtte de aloude St. Sebastiaans-gilde -een boogschuttersvereniging- opnieuw op en verkreeg van hogerhand dat er opnieuw een jaarmarkt in Walem mocht georganiseerd worden.

Wie zich als boogschutter niet kon waarmaken, vond misschien zijn gading in de vereniging Terpsichore die zich richtte naar voordracht en zang. Ook van deze vereniging was Croquet de stichter. Lukte het ook niet echt met woorden en gezang, dan kon de Walemse inwoner het proberen met muziekinstrumenten, want ook de fanfare Concordia werd door Croquet opgericht.

Titelbladzijde van manuscript van Dr. Croquet

Hoewel waarschijnlijk vermoeid van de gemeentepolitiek, het boogschieten, zingen, voordragen en musiceren, was zijn geliefkoosd tijdverdrijf, toch het lezen en ordenen van de oude archieven van Walem, die zich op de de zolder van het gemeentehuis bevonden. Zo ordende hij niet alleen het archief van Walem, maar ook dat van de Polder, het kerkarchief en Battenbroek.

Zijn capaciteiten moeten ter ore zijn gekomen van hogere instanties, want hij kreeg van de minister van Binnenlandse Zaken de opdracht om ook de archieven van Duffel, St. Katelijne Waver en Lier te archiveren. Al dit werk resulteerde uiteindelijk in een lijvig boek dat hij schreef over de geschiedenis van Duffel, Walem en St-Katelijne Waver. Het werd nooit uitgegeven (waarschijnlijk omdat er te weinig inschrijvers waren), en het is alleen bewaard als een handschrift in de koninklijke bibliotheek in Brussel. Samen met zijn zoon Leopold heeft hij ook stambomen van voorname families opgemaakt.

Toen zijn echtgenote in 1874 door een beroerte werd getroffen, werd het voor hem zeer moeilijk. Hij leed zelf aan een hartziekte waaraan hij in 1875 (op 65-jarige leeftijd) bezweek. Hij werd begraven op het kerkhof van Walem. De grafzerk is een sober monument dat op 28 september 1914 vernield werd door Duitse granaten.

Door de heemkundige kring te noemen naar Dr Croquet, willen we een eerbetoon brengen aan de duizendpoot die de basis heeft gelegd voor iedere verdere studie van het verleden van Walem.

Grafmomument van Dr. Croquet en zijn echtgenote. Vernietigd door Duitse obussen in 1914